Kost

Som kræftpatient bør du spise tre hovedmåltider om dagen plus tre-fire mellemmåltider. Og drikke ca. 2 liter væske dagligt. Udfordringen er, at mange lungekræftpatienter mister appetitten, når de er i behandling. Smagsløgene forandrer sig, og kvalme og halsbrand gør det svært at spise. Derfor er der mange, der taber sig, mens de er i behandling.

Hør Bent fortælle om, hvordan det var at miste smagssansen og appetitten. >>indsæt film<<

Du har brug for ekstra næring, når du har lungekræft

Men det er overordentligt vigtigt, at du får nok kost og væske igennem dagen. Faktisk har du som lungekræftpatient brug for endnu flere næringsstoffer end normalt. Din krop mangler nemlig de fornødne vitaminer, proteiner og mineraler, som styrker dit immunforsvar og bekæmper infektioner. Og i kampen mod kræften står du stærkere, hvis dit immunforsvar er stærkt.

Er hovedmåltiderne for uoverkommelige for dig, kan du i stedet spise mange små, men næringsrige måltider. Det vigtigste er, at du spiser nok, for ellers mister du muskelmasse. Taber du dig, skal du have mere energirig mad – dvs. at det er i orden, at du spiser fed mad og søde sager.

Eksperten forklarer

Hør overlæge Anders Mellemgaard forklare, hvordan du skal forholde dig til kost og ernæring:


Få lagt en kostplan

Tal med din læge om en kostplan, som passer lige præcis til dig – eller få en henvisning til en diætist. Det er også vigtigt, at du taler med din læge, hvis du som mange oplever kvalme og opkastninger, mundproblemer, smagsforandringer, halsbrand, diarré eller forstoppelse. Årsagerne kan være mange, men i nogle tilfælde kan du få medicin, som kan gøre ubehaget mindre.

Find opskrifter på energirig mad, der er særligt god for dig, der har svært ved at synke eller har kvalme hos Kræftens Bekæmpelse