1. januar

Nyt om lungekræft december 2023 er udkommet og sendt ud til medlemmerne

20. november

SUPE_R 2023

28. november

Hvad kan jeg forvente i et udredningsforløb

Vi har i samarbejde med medicinalfirmaet MSD fået lavet nogen videoer omkring hvad man man forvente i et udredningsforløb.

Kræftpakkeforløb ved lungekræft – LungePortalen (leverforandret.dk)

20. november

ALK-positiv lungekræft – ny pjece

ALK lungebrochure

8. november

Behandling af væske i lungehulen

Ved lungekræft kan der dannes væske i mellem lunge og brystvæg. Almindeligvis er der blot få milliliter væske som smører lungens yderside, men mange sygdomsprocesser – herunder lungekræft – kan danne store mængder væske. Symptomer på dette er desværre helt uspecifikke. Åndenød, tyngdefornemmelse, madlede og træthed er det typiske men nogle kan høre skvulpen eller boblen ved vejrtrækning. Væsken er nem at se med ultralyd, røntgen eller CT, og behandlingen er at tømme væsken ud. Det gøres ambulant og i lokalbedøvelse, typisk af en specialist i lungemedicin eller af en røntgenlæge

Hvis du oplever stor lettelse ved at få tømt væsken ud, så er der en god chance for at du også vil opleve god effekt af at forhindre væsken i at danne sig. Vanddrivende medicin virker kun hvis væsken skyldes, at hjertet eller nyrerne arbejder på nedsat kraft. Hvis væsken skyldes kræftsygdommen, så vil den medicinske kræftbehandling oftest mindske væskedannelsen. Ellers kan specialister lægge et special-dræn som forbliver liggende og som tømmes 2-3 gange ugentligt derhjemme sammen med en hjemmesygeplejerske. Eller specialister kan via et dræn sprøjte et stof ud over lungehinden på lungens yderside som derved limes sammen med lungehinden på brystkassens indserside, så der ikke er plads til væske. Væsken samler sig ikke blot et andet sted men forhindres i at dannes. Tal med din praktiserende læge eller din kræftlæge om det kunne være noget for dig.

15. juni

Regnskab for Indsamlingsnævnet

Indsamlingsnaevnet