Familie og børn

Lungekræft rammer ikke kun dig, der har kræft. Hele familien omkring dig bliver også ramt. Mange pårørende kæmper for at være stærke og løsningsorienterede, mens du er i behandling. Derfor reagerer mange først, når behandlingen er afsluttet. Så det er ikke kun dig, der skal vende tilbage til hverdagen efter et behandlingsforløb. Det skal din ægtefælle, dine børn og resten af din familie også.

Det kan være en hjælp, at du taler med din familie om, hvordan både du selv og de har det. Åbenhed kan hjælpe til at finde tilbage til en hverdag, der fungerer for jer alle.

Læs mere om at være pårørende til en lungekræftramt

Børn i kræftramte familier

Hvis du har mindre børn, skal du vide, at de har brug for ekstra omsorg. Du føler måske ikke overskud til at dele ud af omsorg, når du selv går rundt og tumler med angst og sorg over at have fået konstateret lungekræft. Men den smule overskud, du har, bør du bruge på dine børn. Også de tumler med angst, sorg og bekymringer.

Børnebog om lungekræft

Patientforeningen Lungekræft har lavet en børnebog, der hjælper med at sætte ord på lungekræft for mindre børn på ca. 3-6 år. Kræften og kræfterne, hedder den. Bogen handler om vennerne Eddie og Hest, der får lungekræft.

Download børnebog om lungekræft

Derfor skal du fortælle dine børn om kræften

Du har måske ikke lyst til at fortælle dine børn om din sygdom, fordi du ønsker at beskytte dem. Men børn har brug for en alderssvarende forklaring på, hvorfor mor og far opfører sig anderledes eller er kede af det. For børn kan godt mærke, når noget er galt. Får de ikke noget at vide, kan de let misforstå din træthed og tro, at det er dem selv, den er gal med. Eller de kan gøre sig forestillinger om, hvad der er galt. Og de forestillinger kan være endnu mere skræmmende end sandheden.

Hvordan du fortæller dit barn, at du er syg, afhænger af hvor gammel barnet er. Det er en god idé at forklare det lidt af gangen. Tænk over dit ordvalg. Især mindre børn har ikke brug for alt for mange detaljer, der kan give anledning til skræmmende forestillinger, der ikke passer. Giv dog ikke barnet falske forhåbninger, hvis sygdommen er livstruende. Inviter barnet til at stille spørgsmål – både nu og senere.

Læs mere om børn i kræftramte familier hos Kræftens Bekæmpelse

Involver pædagoger og lærere

Involver pædagoger og lærere, så de forstår, hvorfor barnet måske ændrer opførsel. Pædagoger og lærere kan også støtte og hjælpe barnet med at besvare spørgsmål fra kammeraterne.

En stor del af landets vuggestuer og børnehaver har en handleplan, der skal sikre, at børn, der rammes af sorg i forbindelse med bl.a. kræft, får den støtte, de har brug for. Der findes også en lang række sorggrupper for børn og unge.