Rejse

Har du lungekræft, og skal du ud at rejse? Så er det en god ide, at du sætter dig ind i sygesikringsreglerne, inden du rejser. For har du ikke styr på forsikringen, kan du i værste tilfælde ende med at stå med en stor regning, som du selv skal betale.

Kort sagt dækker det blå EU-sygesikringskort (EHIC) alle sygdomsudgifter inden for EU/EØS. Men der er nogle forholdsregler, der gør, at du som lungekræftpatient bør tegne en privatforsikring, hvis du vil ud at rejse. Uanset om det er til EU eller andre steder i verden.

Læs om lungekræft

Hvad dækker det blå EU-sygesikringskort?

Det blå EU-sygesikringskort dækker alle type rejser op til 1 års varighed i EU- og EØS-lande – dvs. alle EU-lande plus Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Kortet er gratis og kan bestilles hos din kommune.

Det blå EU-sygesikringskort dækker din behandling i de pågældende lande – hvis behandlingen vel at mærke også gives inden for det offentlige behandlingssystem til folk i det land, du rejser til.

Det blå EU-sygesikringskort dækker altså efter de vilkår, der gælder for indbyggerne i det pågældende land – og de er ikke nødvendigvis de samme vilkår, som du har i Danmark. Har landet fx egenbetaling på lægekonsultation, skal du selv betale, selv om det er gratis i Danmark. Og er der ventetid på en behandling i det pågældende land, gælder det også for dig.

Hjemtransport i forbindelse med sygdom eller tilskadekomst under rejsen er ikke omfattet af det blå sygesikringskort. Du skal derfor tegne en separat hjemtransportforsikring. Tjek dit forsikringsselskabs hjemtransportbetingelser for personer med kritisk sygdom.

Læs om behandling af lungekræft

Hvad dækker en privatforsikring?

Du bør tegne en privatforsikring, inden du rejser. Privatforsikringen sikrer, at du ikke pludselig står med en kæmpe regning for behandling, indlæggelse eller andet i udlandet. Forsikringen kan også dække andre lande, end det blå EU-sygesikringskort.

Der er mange variationer af privatforsikring – og store prisforskelle. Start med at finde ud af, hvad dit behov for dækning er, og kontakt da dit private forsikringsselskab for at høre om dine muligheder.

Læs mere om rejseforsikringsregler på www.forsikringsoplysningen.dk