Rygning

Ryger du, bør du stoppe. Nu. Rygning spiller nemlig en negativ rolle for udfaldet af din behandling. Rygning øger risikoen for infektioner og svækker dine lunger, dit hjerte og dit immunforsvar. Alt det kan give komplikationer, når du skal bedøves, opereres eller i strålebehandling.

Svært at stoppe – men vigtigt

Vi ved godt, at det er så let at sige, at rygning er noget skidt, og du skal stoppe nu. Men om du ryger eller ej, har så markant en effekt på både prognosen, sygdomsforløbet og risikoen for tilbagefald. Så selvom det kan virke uoverskueligt at skulle holde op med at ryge, når du allerede har så meget andet at kæmpe med, så prøv.

Tænk på, at rygere typisk får flere komplikationer og bivirkninger end ikke-rygere. Mens ikke-rygere lever bedre og længere end rygere. Så stop rygningen og øg din chance for at komme godt igennem behandlingsforløbet.

Hør overlæge Anders Mellemgaard fortælle om lungekræft og rygning.


Få hjælp til rygestop

Mange danskere kæmper med smøgerne. Heldigvis er der mange, der gerne vil hjælpe. Her er nogle af de rygestoptilbud, du kan benytte dig af:

  • Rygestopkursus – flere kommuner tilbyder gratis rygestopkurser, tjek din kommune på www.stoplinien.dk.
  • Telefonisk rådgivning og hjælp – ring til Stoplinien på 80 31 31 31.
  • Elektronisk hjælpeprogram – tilmeld dig www.e-kvit.dk og få hjælp til rygestop, fra du fastsætter din stopdag, til du er røgfri.

Læs, hvad statistikken siger om lungekræft
Få flere gode råd til, hvordan du holder op med at ryge og undgår at falde i igen hos Kræftens Bekæmpelse